Overgang naar een toekomst met meer groene energie

Een toekomst met meer groene energie

In de industrie is er al kennis van geavanceerde technologieën voor de productie van hernieuwbare energie. En we zullen ons moeten concentreren op het benutten van het enorme potentieel hiervan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van power-to-X-technologieën. Het power-to-X-proces zet hernieuwbare energie om in waterstof voor onmiddellijk gebruik of om op te slaan voor toekomstig gebruik. 11-05-2020

Toepassing "groene" waterstof

De waterstof die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen kan op verschillende manieren worden gebruikt door gebruik te maken van verschillende power-to-X-technologieën: oa. door waterstof in het gasnetwerk te brengen, een deel van het aardgas te verplaatsen (power-to-gas) of door een methanisatie proces waarbij CO2 en waterstof worden omgezet in methaan (power-to-methaan). De CO2-bron voor dit proces kan worden geproduceerd uit bioafval in biogasinstallaties of afvalwaterinstallaties en het methaan kan worden geïnjecteerd in het aardgasnet ter vervanging van het fossiele aardgas (power-to-gas). De productie van methanol of ammoniak kan worden gebruikt in brandstofcellen in auto's en schepen, of synthetische brandstoffen kunnen worden gebruikt in conventionele auto- en straalmotoren (power-to-liquids).

Waterstof kan ook worden toegepast bij het raffineren van brandstof (hydrogenering) in conventionele raffinaderijen of als basischemie in veel verschillende industrieën (power-to-chemicaliën of power-to-plastic). Ten slotte kan de opgeslagen waterstof indien nodig via brandstofcellen weer worden omgezet in elektriciteit (power-to-power).

Wat is de bijdrage van AVK?

De mogelijkheid om bestaande aardgasnetten om te zetten naar waterstof wordt onderzocht in oa. het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken, en we dragen bij aan projecten die waterstofverdeling testen door het leveren van afsluiters en stroombegrenzers.

 

Overgang naar een toekomst met groene energie

Overgang naar een toekomst met groene energie